Vintercykling är en möjlighet snarare än ett problem!

Många slutar cykla när dagarna blir kortare och vädret bjuder på hård vind, regn och blötsnö. Sådant cykelföre ter sig utmanande – men det finns lösningar som hjälper dig att cykla året runt. Vintercykling passar för vem som helst som vill få frisk luft och nyttomotion med ekologiska värden.

Nuppu Hepo-oja har under cirka fem års tid cyklat också på vintern. Det gör hon varje arbetsdag, oavsett årstid. Vägen till arbetet är 14 km i en riktning. Nuppu beger sig till arbetet redan tidigt på morgonen, så tidigt att plogbilarna vintertid ännu inte hunnit få bort snön från cykelvägarna. I sommarväglag tar resan cirka 40 minuter, i vinterväglag är restiden dubbelt så lång. För Nuppu är pendlingscykling inte bara nyttomotion och ett sätt att hålla kroppen i trim. Det är hennes egen stund då hon glömmer all stress och bara fokuserar på att cykla och njuta av landskapet och den friska luften. Det är klart att det kräver uthållighet att cykla i regn, snö, slask eller halka, men när du väl kommer fram känner du dig som en vinnare!

Nuppu använder alltid samma cykel för sina resor till och från arbetet, sommar som vinter. Hon valde en Tunturi-hybridcykel som är konstruerad för pendling och längre cykelturer. Cykeln förses med dubbdäck så snart vinterförhållanden inträder. Bra dubbdäck är punkteringsskyddade, greppar på is och snö och ger körsäkerhet. Schwalbe Marathon Winter är ett högklassigt dubbdäck, med 240 aluminiumdubbar som garanterar utmärkt grepp. Greppet förbättras ytterligare av däckets friktionsmönster. Däcket Marathon Winter är punkteringsskyddat och har väldigt bra rull.

Inte ens sträng kyla eller rikligt snöfall får Nuppu att lämna cykeln i förrådet: allt går att lösa med rätt klädsel. Vintercykling kräver ingen toppteknologisk cykeldräkt, utan det går bra att komma igång med den basutrustning som man annars använder när man rör sig ute vintertid. Vid några minusgrader utrustar Nuppu sig med bl.a. längdskidjacka och -handskar, löparbyxor, tubhalsduk samt cykelhjälm. Undertill bär hon ett tekniskt underställ. Vid nollgradigt före går det bra att minska klädmängden. Vid strängare kyla kan en tjockare fleecejacka användas under täckjackan. Det är viktigt att skydda fingrarna och tårna ordentligt. Nuppu använder lätt vadderade vandringsskor med låga skaft samt långskaftade sockor som också skyddar vristerna. När temperaturen börjar krypa ner på minussidan är det bra att använda fingervantar under tumvantarna. När du blivit biten av vintercyklingsflugan är det klokt att satsa på cykelkläder såsom byxor för vintercykling, som har vindtät framsida och hög midja, en vindtät softshelljacka samt en regntät cykeljacka.

Fem tips för vintercykling:

  1. Byt dubbdäck i tid. Satsa på dubbdäck av hög kvalitet.
  2. Se och syns! Skaffa effektiv belysning samt reflexer på kläderna.
  3. Klä dig enligt väderlek. Klä dig lager på lager: varmt under och vindtätt över. Kom ihåg att skydda fingrarna och tårna.
  4. Underhåll cykeln också vintertid. Förvara den inomhus om möjligt.
  5. Använd hellre cykelväskor är en ryggsäck för att transportera saker, eftersom ryggsäcken gör att du blir svettig om ryggen under alla klädlager.